"Billig arbetskraft - dyrköpt erfarenhet"

Till hösten får troligen alla i Blekinge som söker bygglov ett brev från Byggnadsarbetarförbundet med varningar om risken med att anlita arbetskraft från de forna östländerna.

Per-Olof Larsson, ordförande för Byggnads Sydost, förklarar att man tänker skicka ut breven för att uppmärksamma exempelvis villaägare på vilka risker de tar.

Sedan en tid tillbaka begär Byggnads i Malmö ut uppgifter från kommunen om alla som sökt bygglov. Sen skickar de ut ett varningsbrev där det bland annat står att billig arbetskraft kan bli en dyrköpt erfarenhet.

– Villaägarna måste bland annat kontrollera att den arbetskraft man anställer har försäkringar och betalar skatt, säger Per-Olof Larsson.

Men det handlar också om att Byggnads anser att det kan handla om osund konkurrens när billig arbetskraft, från de länder som sen den första maj är EU-medlemmar, anlitas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista