Den förre marinbaschefen i Karlskrona Anders Grenstad skickas till Nord- och Sydkorea. Foto: Nicklas Gustafsson/Försvarsmakten.
Karlskrona

Marinbaschefen ska övervaka spänt område

Grenstad: ”Läget mellan länderna är spänt”
1:11 min

Snart flyttar den tidigare marinbaschefen i Karlskrona, Anders Grenstad, till den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Där ska han övervaka att länderna inte bryter mot vapenstilleståndet.

Ett uppdrag som inte blir någon solsemester - läget mellan länderna är just nu spänt, menar Anders Grenstad:

– Militärer sänder man ju inte ut där det är fredligt och trevligt. Det är ju i kriszoner man gör det. Så man vet ju aldrig hur det kan vara. 

Om några veckor landar Anders Grenstad i den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea. Området är en fyra kilometer bred remsa mellan länderna på den 38:e breddgraden.

Chef över en grupp svenskar
Där ska han chefa över den grupp svenskar som ska övervaka så att varken Nordkorea eller Sydkorea provocerar varandra eller bryter det nästan 60 år gamla avtalet om vapenstillestånd.

Alla eventuella övertramp rapporterar han direkt till FN. Stämningen mellan de båda länderna har blivit allt mer ansträngd den senaste tiden. Nordkorea har sänkt en sydkoreansk korvett och även beskjutit en sydkoreansk ö.

– Det är spänt. Efter de senaste händelserna har det varit en rätt så olustig situation. Just nu pågår det inga samtal och det kommer att ta ett tag innan man börjar prata med varandra. Och i den här biten finns givetvis att en av staterna här utvecklar kärnvapen vilket ställer till den strategiska situationen i hela stillahavsområdet, säger Anders Grenstad, tidigare marinbaschef i Karlskrona.

Robin Oljelund Kjellberg
robin.oljelund_kjellberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".