Trots nya regler är minkfarmer fortfarande lönsamma. Foto: Alf Ove Hansen/Scanpix
Sölvesborg

Färre fast större minkfarmer

"De har blivit större"
1:31 min

I samband med regelförändringen om större minkburar har mer än var tionde minkfarm slagit igen. Men trots bortfallet produceras fortfarande lika många minkskinn.

Den första januari i år infördes regler om större burar för landets minkar. Fem extra centimetrar i höjd och bredd kan låta som en väldigt liten förändring, men omställningen är enligt Jörgen Martinsson, vd på Sveriges Pälsdjursuppfödares Riksförbund, så pass stor att tio minkfarmar slagit igen.

Farmer växer
Men det har inte inneburit att det produceras färre minkskinn. Istället har de kvarvarande 65 farmerna vuxit och den totala produktionen ligger fortfarande på runt en miljon skinn.

Lönsamheten inom pälsnäringen är just nu mycket god. Exempelvis har priserna på minkskinnen ökat med drygt 10 procent från december till nu.

Goda tider
Enligt Jörgen Martinsson är tiderna så goda att det borde finnas utrymme för fler att satsa, men den politiska debatten om minkbranschen finns hela tiden i bakhuvudet.

– Det är säkert en del i det hela, men som alla vet är vi ett segt släkte och vi kommer att klara av även de hinder som kan ligga i framtiden.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Mer om minknäringen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".