1 av 2
Så här ser klamydiatestet ut som du får hem gratis med posten. Foto: Robin Oljelund Kjellberg
2 av 2
Ted Åstrand tar hellre klamydiatestet via nätet. Foto Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio Blekinge
Blekinge

Populärt med nättest för klamydia

Ted Åstrand: ”Jag hade nog använt internet”
1:24 min

Landstingets klamydiatester via nätet har gått över förväntan. Sedan nättesterna lanserades i september förra året har fler Blekingar än beräknat testat sig för klamydia. Men unga män testar sig mindre än kvinnor i samma ålder.

Skulle han testa sig idag, skulle Karlskronabon Ted Åstrand helst slippa ungdomsmottagningen.

– Jag hade nog använt Internet i så fall. Jag vill inte ut bland folk och visa att jag går in på ungdomsmottagningen. Det är lite nyttigt. Man blir rädd att någon ska se en och det känns lite skämmigt, säger Ted Åstrand som idag är ute och shoppar med sin flickvän.

Särskild målgrupp
Som 21-årig man tillhör han en utav de särskilda målgrupperna för nättesterna för klamydia. En grupp som borde testa sig mer, menar kurator Anna Benoni-Widesjö på infektionskliniken i Karlskrona.

– Av någon anledning har unga män svårt att komma iväg och göra de här testerna. Men vi försöker hela tiden hitta nya sätt att nå fram och lösa det här. Dels genom nättesterna men också genom att mer öppet här på mottagningen där vi har drop in och man komma utan att beställa tid och så hjälper vi till, säger Anna Benoni-Widesjö.

Helt online
Nättestet för klamydia sker helt online. Du skapar ett konto på landstingets hemsida. Beställer hem ett prov och testar. Skickar sedan tillbaka och kan sedan logga in och se hur provet gick.

Hittills har runt åtta personer i veckan testat sig via nätet. Fem hade man räknat med på landstinget så siffrorna är överraskande positiva.

Viktigt test
Men trots att de flesta som testar sig via nätet inte har klamydia är det viktigt att erbjuda testerna, menar mottagningens kanslist Paula Petterson.

– De här som beställer testerna är oftast symptomfria och oftast så har de inte klamydia. Men det är många som är smittade och inte har symptom och det är dem vi vill kunna hitta då istället för att de struntar i att testa sig, säger Paula Petterson.

Robin Oljelund Kjellberg
robin.oljelund_kjellberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".