Ett stort amfetaminbeslag gjordes av polisen i Blekinge förra året och idag inleddes rättegången. Arkivfoto:Bertil Eriksson/Scanpix.
Karlshamn

Hade nio kilo amfetamin i båten - rättegången inleds

Nio kilo amfetamin smugglades till Blekinge
1:36 min

Idag inleddes rättegången mot tre män som är misstänkta för inblandning i den största amfetaminsmuggelhärvan någonsin i Blekinge. Nästan nio kilo amfetamin smugglades från Holland till Karlshamn.

Fyra sammanbitna medelålders män klädda i mörka jackor och jeans fördes in i rätttssalen och fick lyssna till åklagarens berättelse.

I rätten gick åklagare Ingela Klinteberg igenom bevisen och spelade i samband med det upp flera telefonsamtal som handlar om hur smugglingen och försäljningen planerades under våren 2010.

Specialtillverkat utrymme
En av de fyra åtalade, en 51-årig holländare packade nära nio kilo amfetamin i ett specialtillverkat utrymme på en båt som han körde på ett släp till Karlshamn via Tyskland och Danmark den 27 maj förra året.

I Karlshamn träffade han en av de nu åtalade männen som skulle köpa tre kilo amfetamin. Polisen, som hade spanat på männen en längre tid, slog till samma kväll och grep tre personer.

Holländaren erkänner att en mindre mängd kokain och cannabis som polisen hittade tillhör honom men säger att han inte visste att nära nio kilo amfetamin fanns gömt i båten som han körde på trailern till Karlshamn.

Nekar till smuggling
Han säger att han varken packade eller sålt narkotikan och nekar helt och hållet till smuggling och försäljning.

Även de två västblekingarna som misstänks för att ha köpt tre kilo amfetamin av holländaren för att sedan sälja det vidare till kunder i missbrukarledet nekar till brott.

Erkänner beställning
De erkänner att de hade beställt 2 kilo amfetamin från en leverantör i Holland men säger att de inte har köpt någon narkotika.

Rättegångens första dag spelade åklagaren upp en rad telefonsamtal mellan de inblandade, samtal som hon tillsammans med den övriga bevisningen som finns anser är stark.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Mer om amfetaminåtalet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".