1 av 3
Gunilla Hansen kan få en ny chans. Foto: Milan Djelevic/SR Blekinge.
2 av 3
Gunilla Hansens uppsvullna fot. Foto: Tony Hansen
3 av 3
Gunilla Hansen visar hur hennes ben svullnat upp på grund av rosfeber. Foto: Tony Hansen
Sölvesborg

Ny chans till fotvård för Gunilla

Efter Sveriges Radio Blekinges rapportering om Gunilla Hansens fotproblem ser landstinget ut att vilja göra en ny prövning av ärendet.

Trots att Gunilla från Sölvesborg är i behov av regelbunden fotvård, har medicinkliniken hittills nekat henne detta.

Men landstingsrådet Marie Sällström (S) anser att Gunilla Hansen bör undersökas igen.

Blodförgiftning
Gunilla Hansen har en medfödd kärl- och lymfkörtelmissbildning - en mycket ovanlig sjukdom - och det minsta lilla sår kan leda till att hon drabbas av blodförgiftning.

Vi tre tillfällen har hon drabbats av rosfeber, på grund av infekterade sår i fötterna. Det har lett till att hon varje gång tvingats vistas minst fem dygn på sjukhus för att få intravenös antibiotikabehandling.

Oprioriterad grupp
För att undvika komplikationer på grund av småsår och sprickor i fötterna har Gunilla begärt att få fotvård i landstingets regi.

Till skillnad från diabetes- och reumatikerpatienter anses Gunilla Hansen tillhöra en oprioriterad patientgrupp. Detta trots att hon i lika hög grad har ett försvagat immunförsvar och därför måste undvika att få in bakterier i blodet.

Genom att vägra ge Gunilla Hansen kontinuerlig fotvård, gör landstinget en besparing på 250 kronor per behandling. Men det beslutet har hittills inneburit att landstinget tvingat betala 36 000 kronor i vårdkostnader när Gunilla Hansen hamnat på sjukhus på grund av rosfeber.

Inte politikens jobb
Omräknat i antal fotvårdsbehandlingar blir det 144 stycken eller en behandling i månaden under 12 år som hon hade kunnat få för de pengarna.

Marie Sällström menar att politiker inte kan lägga sig i medicinska bedömningar, utan säger att det är den behandlande läkarens slutsatser som ska ligga till grund för vilken vård, även förebyggande, som patienten bör få.

Milan Djelevic
milan.djelevic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista