Civil- och bostadsministern Stefan Attefall (KD) är kritisk till hur Försäkringskassan försämrar sin service när de lägger ner sina servicekontor. Foto:Anders Wiklund/Scanpix
Blekinge

KD-minister: Försäkringskassan tar inte sitt ansvar

"Man ska inte inbilla mig att det inte finns fler sätt att spara"
1:27 min

Civil- och bostadsministern Stefan Attefall (KD) som idag besökte Blekinge är kritisk till hur Försäkringskassan försämrar sin service när de lägger ner samtliga servicekontor.

Igår berättade vi att Försäkringskassan i Blekinge kommer att lägga ner alla sina servicekontor.

Och orsaken är att regeringen kräver besparingar på flera hundra miljoner kronor.

Försämring för allmänheten
Men Stefan Attefall anser att nedläggning av servicekontoren blir en alldeles stor försämring för allmänheten.

– Jag tycker att man på Försäkringskassan måste ta en fundering till över sitt förslag. Jag har också väckt frågan om vi i regeringen måste fundera över om det är rimligt med den stora frihet som myndigheterna har att välja hur man organiserar sig. Frihet innebär också ett ansvar och jag tycker inte att man tar det ansvaret.

Flera sätt att spara
Och på frågan hur Försäkringskassan ska lyckas spara ett par hundra miljoner kronor svarar Stefan Attefall:

– Vi pratar om en myndighet med åttatusenetthundra miljoner kronor i anslag. Man ska inte inbilla mig att det inte finns flera sätt att spara tvåhundra miljoner kronor som är två och en halv procent av anslaget.

Joacim Müllo

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".