IT-branschen ljusnar

Nätverket Telecomcity räknar med att annonsera ut 500 nya IT-jobb i Karlskrona under nästa år.

It-branchen har svängt och är nu på väg rejält uppåt. 95 procent av företagen ser positivt på framtiden, enligt Telekomcitys undersökning.

Projektchefen Richard Lidén ser bara ett bekymmer.

- Vårt största problem är hur vi ska hitta alla de här människorna. Vårt hopp är att fler ungdomar väljer att plugga it- och telekommunikation på högskolan, säger han.

Enligt Richard Lidén beror uppsvinget på att de nya it-företagen satsar på produkter och tjänster som myndigheter och organisationer verkligen har nyttan av och inte sådant som ingen vet vad det är eller vad det ska användas till.

Telekomcity består av 45 företag inom it och telekommunikation. Och nätverket växer, flera nya företag är på väg in.

15 av företagen har redan börjat anställa nytt folk och många fler nyanställningar väntar till hösten. Enligt Telekomcitys egen undersökning tänker 70 procent av företagen anställa ny personal det här året.

En sån undersökning görs med jämna mellanrum för att stämma av temperaturen i Telecomcity och den bygger på anonyma intervjuer med företagarna.

Enligt Rickard Lidén så är det redan nu svårt att få tag på personal. Han säger att flera av företagen skulle ha anställt ännu mer folk under våren om de hade fått tag på människor med rätt utbildning o erfarenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista