1 av 3
Brandingenjör Ann-Sophie Jakobsson tror att räddningstjänsten måste söka upp tjejerna. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio Blekinge.
2 av 3
Många kvinnor misslyckas i fystesten. Foto: Räddningstjänsten Västra Blekinge.
3 av 3
Få kvinnor söker till att bli deltidsbrandmän. Foto: Räddningstjänsten Västra Blekinge.
Karlshamn

Få kvinnor vill bli brandmän

Magnus Kärvhag: ”Mjällby är en problemort”
1:28 min

Räddningstjänsten i Karlshamn har svårt att få ihop tillräckligt med deltidsbrandmän. Framför allt är det alldeles för få kvinnor som söker jobben. Magnus Kärvhag, ställföreträdande räddningschef i Karlshamn, är oroad över situationen.

– Framför allt ser jag Mjällby som en problemort där vi har vakanta tjänster som vi, som det ser ut i dagsläget, inte kan fylla upp. Jag hade gärna sett att vi kunde anställa någon i Svängsta också, säger Magnus Kärvhag.

Kan leda till utbrändhet
Börjar det brinna behöver ingen oroa sig för att bli lämnad i sticket. I nuläget löser man personalbristen genom att rotera på färre deltidsbrandmän i Svängsta och Mjällby. Men det kan leda till att brandmännen blir utbrända och är inte hållbart i längden, menar Magnus Kärvhag. Ett stort problem är att för få kvinnor vill bli brandmän.

– Ja, jag tror att vi saknar kvinnorna inom räddningstjänsten. Hälften av befolkningen består av kvinnor men det är väldigt få kvinnor som söker och där måste vi göra hemläxan bättre. Sedan har ju de också kanske lite sämre förutsättningar att klara det här fysiska testet. Men då måste vi ju jobba på den frågan också. Och få till kanske lite mer yrkesrelaterade tester, säger Magnus Kärvhag.

Bara tre kvinnor sökte
Av totalt 33 sökande är det bara tre kvinnor som velat bli deltidsbrandmän i Karlshamn nu till våren. Av dem har en hoppat av och två misslyckats i räddningstjänstens fystest. Men istället för att göra om testerna tror brandingenjör Ann-Sophie Jakobsson att räddningstjänsten måste locka fler tjejer.

– Jag tror vi måste ut och kanske göra mer reklam och söka upp tjejerna. Redan kanske på gymnasieskolorna och på arbetsplatser där det finns mycket kvinnor. Och försöka värva hit dem, säger Ann-Sophie Jakobsson.

Robin Oljelund Kjellberg
robin.oljelund_kjellberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".