1 av 2
Josefine Konrad fick nej till sin drömpraktikplats som fotograf. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio Blekinge.
2 av 2
Roland Lundgren chefredaktör. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio Blekinge.
Karlskrona

Hon fick sin drömpraktik stoppad - trots att hon fixat den själv

"Jag blev jättechockad och jättebesviken"
1:41 min

Efter att ha varit arbetslös i 1,5 år lyckades 21-åriga Josefin Konrad i Karlskrona själv ordna en praktikplats som fotograf. Först sa arbetsförmedlingen ja, men efter en knapp vecka ändrade sig arbetsförmedlingen till Josefines stora besvikelse och sa nej i stället.

– Jag blev jättechockad och jättebesviken, jag hade ju fått godkännande av min handläggare som bara skulle godkänna det på papperet, sedan kommer det här bakslaget. Det var fruktansvärt, säger Josefine Konrad.

Besvikelse
Josefines förvåning och besvikelse delas av Roland Lundgren som är chefredaktör på den gratistidning där Josefin skulle praktisera.
– Det var ju väldigt märkligt eftersom Josefine hade varit på arbetsförmedlingen och fått ett ja först, sedan när jag fyllt i papperet får hon reda på att det finns regler kring det här som gör att hon inte skulle få praktisera. För Josefines del är det ju väldigt hämmande att inte få chansen, för hon var väldigt glad när jag hade sagt ja, säger Roland Lundgren.

Högskoleutbildning 
Orsaken till nejet var att bara den som redan har en högskoleutbildning som fotograf eller minst tre års arbetslivserfarenhet får en praktiplats som fotograf. Regler som Josefine Konrad har svårt att förstå, eftersom dom hindrar henne från att prova på ett yrke hon skulle vilja ha.
– Varför ska man ha behörighet för att få kunna praktisera, då kan man ju aldrig få pröva ett yrke för att se om man vill läsa vidare till det, säger hon.

Kulturarbete 
Men eftersom det råder en överetablering inom fotografyrket släpps ingen praktikplats till någon som inte har den rätta utbildningen eller jobbat sig in i yrket. 

Anders Johansson är sektionschef på arbetsförmedlingen i Karlskrona/Ronneby och han bekräftar att det är speciella regler på kulturarbetsområdet, dit fotograf räknas.
– Det är inte alltid så att arbetsgivarna anställer från dag ett, utan de vill gärna prova den som ska anställas och då kan det vara aktuellt med en praktikplats även för färdigutbildade, säger han.

Men om Josefine i stället minskar ner praktiken som fotograf och fyller upp med att skriva och sälja annonser, så får hon platsen.

Josefine tycker det är ju bättre än ingenting, men hon har ändå svårt att förstå alla turer.
– Jag blir helt förvirrad, man vet ju inte vad man ska tro om arbetsförmedlingen när det är så här, säger Josefine Konrad.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Mer om arbetslösheten i länet

Arbetsförmedlingen förväntar sig besök av en mängd ungdomar. Foto: Arkiv/SR.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".