Rektor Berndt Dabergott tycker att Rödebyskolan i övrigt har en bra kommunikation med föräldrarna. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio Blekinge
Rödeby

Missat "inte" ledde till anmälan

"Vi hoppas ni väljer att er son slutar hos oss"
1:09 min

På Rödebyskolan har ordet "inte" ramlat ur ett viktigt mail. I mailet uppmanar en lärarinna en mamma att ta sin son ur skolan. Fast enligt lärarinnan menade hon tvärtom att högstadieeleven borde vara kvar. Nu har ärendet utretts av skolinspektionen som riktar kritik mot Rödebyskolan.

Vi hoppas Ni väljer att er son slutar hos oss

Det skrev mentorn i ett mail till högstadiepojkens mamma. Då hade hon beklagat sig över att pojken som går i Rödebyskolans sjunde klass misskötte sig och störde arbetsron i lärargruppen. Men det lärarinnan egentligen menade var att eleven INTE skulle sluta, hävdar nu Rödebyskolans rektor Berndt Dabergott.

– Hon var helt övertygad om att hon skrivit inte innan jag lyfte upp mailet på min dator och visade henne och hon sa: "men det ska stå där". Men det gjorde det ju inte alltså så hon var helt förkrossad, säger Berndt Dabergott om lärarinnan.

Eleven fått ny mentor
Oavsett om hon tror att ett "inte" fallit bort eller inte vill mamman i dag inte ställa upp på en intervju. Hon tycker att situationen ändå är så pass mycket bättre nu när hennes son fått en ny mentor och gör bra ifrån sig igen. Men trots åtgärderna får Rödebyskolan idag kritik av skolinspektionen för att inte tillräckligt ha utrett pojkens stödbehov.

– Vi har ju utrett men sen har man inte varit tillräckligt tydlig att dokumentera alla delarna och det får vi nu komplettera till skolverket, säger Berndt Dabergott.

Robin Oljelund Kjellberg
robin.oljelund_kjellberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".