1 av 2
Ungdomar skadar sig själva genom att lägga ut nakenbilder på sig själva ut på nätet. Foto: Leif R Jansson och James Houston/Scanpix.
2 av 2
Susanne Alm ser en ny självskadetrend bland ungdomar. Foto: Camilla Kanz/Sveriges Radio Blekinge.
Blekinge

Naken på nätet - nytt sätt att skada sig själv

"Det är inte ovanligt att man piercar sig lite överallt"
1:28 min

Piercing och kontaktsökande på nätet är en ny form av självskadebeteende hos ungdomar i dag. Antalet tonåringar som skär sig tycks minska men i stället skadar sig ungdomar som mår dåligt på andra sätt.

– Det är inte helt ovanligt om man mår dåligt, är ung och har ångest och känner sig deppig att man plötsligt sätter igång och piercar sig överallt på hela kroppen väldigt mycket. Så jag tror att självskadebeteendet är ganska konstant men att den antar olika former i olika tider, säger Susanne Alm, psykoterapeut på barn- och ungdomspsykiatrin i Karlshamn.

Flera sätt
Att pierca sig kan vara ett sätt att skada sig själv på om man mår psykiskt dåligt. Men det finns även andra sätt som ungdomar använder sig av idag.

– Nätet är en stor sak som många pratar om. Där kan man gå över gränsen på andra sätt genom att lägga ut sig själv på ett icke bekvämt sätt. Man tar kort på sig själv halvt avklädd och tangerar gränser på andra sätt. Sexuellt kan man utnyttja sig själv på ett sätt som inte är riktigt bra.

Prata med varann
Barn och ungdomar spenderar idag mycket tid på internet där de kan både synas och höras. Susanne Alm menar att det kan vara svårt som förälder att hålla koll och hänga med i vad ens tonåring gör på nätet.

– Det man alltid kan göra som förälder är att vara intresserad av sina barn och då har man också en kommunikation när man pratar med varandra. Känner man varandra så känner man av när någonting är fel. Sen kanske man inte behöver ha en dator på sin tonårings rum utan datorn kan ju stå i köket.

Camilla Kanz
camilla.kanz@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".