Översvämningarna i det här området kan bli dyrt för Ronneby kommun. Foto: Mikael Eriksson/SR Blekinge.
Ronneby

Översvämningsnota på sju miljoner

"Det är inte roligt"
1:19 min

Sommarens regn och översvämningar kan bli en mycket dyr historia för Ronneby kommun. Just nu håller man på att undersöka vilka fastighetsägare som kan ha rätt till pengar.

Det handlar om det regn som i somras mer eller mindre dränkte delar av Ronneby kommun. Regnet var så kraftigt att 110 villor i fem olika bostadsområden översvämmades.

Kan kosta sju miljoner
Det som nu görs är att kommunen med hjälp av experter håller på att ta reda på om avloppsrören i de drabbade områdena är för trånga och helt enkelt inte klarar av vad som kan vara rimligt.

Skulle så vara fallet kan det kommunägda bolaget få hosta upp sju miljoner kronor i ersättning samt byta ut många av avloppsrören.

Det är bråttom
Enligt Conny Miketinac projekteringschef på Ronneby Miljö och Teknik, hoppas man att arbetet ska vara klart i år, för ju längre arbetet dröjer, desto större är risken att 110 fastighetsägare i Ronneby får dra på sig vadarstövlarna igen.

– Skulle det regna lika mycket som det gjorde den 17:e juli så kommer de här fastighetsägarna att bli drabbade på samma sätt igen.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".