Olofström riskerar förlora skolpersonal

Utbildningsförvaltningen i Olofström riskerar att gå miste om flera miljoner kronor i statligt stöd till skolverksamheten.

Det är regeringen som beslutat om förändringar i regelverket kring det statsbidrag som ska gå till personalförstärkningar i skola och fritidshem.

Regeländringen innebär att för att kunna ta del av pengarna måste kommunerna nyanställa personal i skolan och det undantag som tidigare funnits för krisdrabbade kommuner däribland Olofström som haft avtal och ingått i kommunakuten försvinner.

För Olofströms del kan förändringen medföra att man mister flera miljoner kronor i uteblivet statsbidrag, vilket får stora konsekvenser för skolverksamheten i kommunen.

- En miljon kronor motsvarar tre tjänster, men vi hoppas fortfarande att vi ska få bidraget och har uppvaktat Skolverket i ärendet, säger Drina Prgomet, ekonom på utbildningsförvaltningen i Olofström.

I slutet av augusti kommer definitivt besked om Olofström får pengar eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista