Nya kostråd i Karlshamn förändrar livet för diabetiker

Med kostråd tvärtemot dom som vanligtvis ges till diabetiker har Blekingesjukhuset i Karlshamn nått stora framgångar, och förändrat livet för flera diabetessjuka i länet.

Genom att mer än halvera kolhydraterna i kosten har flera patienter helt kunnat sluta med insulin, samtidigt som dom gick ner i vikt.

Studien har gjorts på såkallade typ2 diabetiker, det vill säga, överviktiga som fått diabetes och åldersdiabetiker.

16 patienter fick ett helt nytt kostprogram, där kolhydrater minskades med mer än hälften, och där det var tillåtet att äta mer fett.

Något som betydde att potatis, pasta, ris och vitt bröd i princip togs bort från menyn, samtidigt som många tidigare förbjudna rätter, som grädde, ägg och bacon åter dök upp på menyn berättar diabetessjuksköterskan Eva Jönsson.

Och resultatet av kostförändringen blev häpnadsväckande.

Redan efter en vecka kunde man sänka patienternas insulinintag rejält, och efter sex månader kunde flera patienter helt sluta ta sitt insulin, och övriga diabetiker i studien hade mer än halverat sin dos. Och det här är resultat som förändrat patienterna berättar Jörgen Vesti Nilsen, överläkare på Blekingesjukhuset i Karlshamn.

- Patienterna mår bättre och känner sig piggare.

Dessutom hade den nya kosten en mycket trevlig bonuseffekt, samtliga patienter gick nämligen ner ordentligt i vikt, några har förlorat så mycket som 20 kilo, och fler än hälften gick ner mer än tio kilo. Kilon som innebär en bättre livskvalité, inte minst för diabetiker

Och diabetessjuksköternskan Eva Jönsson berättar att hon inte varit med om något liknande under sina 20 år i yrket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista