Bussarna som utgår från Skåne erbjuder 160 ungdomar att följa med till sommarjobbsmässan i Oslo. Blekingeungdomar har tilldelats tio platser. Arkivfoto: Steffen Schmidt/Scanpix.
Blekinge

Ungdomar söker arbete i Norge: "Jag hoppas på ett bra jobb"

Ungdomar tar jobbussen till Oslo
1:35 min

Att hitta sommarjobb hemmavid är inte det enklaste och istället hoppas många ungdomar på jobb i Norge. Imorgon rullar tre bussar med sammanlagt 160 arbetslösa ungdomar från sydsverige till en sommarjobbsmässa i Oslo.

Sigge Sjöholm från Karlskrona har gått arbetslös sen september och imorgon följer han med bussen till Oslo och han har stora förhoppningar:

– Jag hoppas på att jag får ett bra jobb inom service- och restaurangbranschen.

Tuva Holma som jobbar med utlandsfrågor på Arbetsförmedlingen i Blekinge tycker att Noregeresorna är en bra ide.

– Det är en möjlighet för ungdomar att se sig om lite i världen. Det är inte bara att få jobb utan också att få testa att jobba utomlands. Det är en bra erfearenhet att ha med sig i bagaget.

Bussarna som utgår från Skåne erbjuder 160 ungdomar att följa med till sommarjobbsmässan i Oslo. Blekingeungdomar har tilldelats tio platser.

Resan genomfördes också förra året och var femte person som åkte med då fick jobb hos företag som var med på mässan och flera andra fick jobb hos arbetsgivare som dom tagit kontakt med i Oslo.

Tuva Holma berättar också att det börjar synas en ljusning för ungdomar även på arbetsmarknaden i Blekinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".