Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett fåtal har hittills anmält gromning i Blekinge. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Blekinge

Polisen: "Risken är väl att de kommer öka, den här typen av brott"

Om gromning: ”Jag tror faktiskt att där är ett mörkertal också”
1:35 min

Trots att det är olagligt att ta kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte, så har det bara kommit in sju anmälningar till Polisen i Blekinge.

Att ta kontakt med barn i sexuellt syfte, så kallad gromning, sker ofta via nätet. Men sedan lagen kom den 1 juli 2009 är det hittills få som anmält.

Förundersökningsledare Billy Ingmarsson förklarar hur han ser på att antalet anmälningar är så få sedan lagen kom.

– Jag hade ju hoppats att det inte skulle vara någon givetvis, men jag är ju inte förvånad. Risken är väl att de kommer att öka, den här typen av brott.

Hur många brott tror du att det kan röra sig om?

– Ja, det är ju svårt att säga. Jag tror faktiskt att där är ett mörkertal också, som vi inte känner till i det här. Därför att när en sådan här anmälan om sexualbrott tas upp inom Polisen, så kanske alla inte riktigt är uppdaterade på att det även kan gälla den här typen av brott. Utan att det då kan rubriceras såsom ett annat brott inom sjätte kapitlet, som de här rubriceringarna ligger inom, säger Billy Ingmarsson.

Ett brott att ta kontakt med ett barn i sexuellt syfte
Tidigare har gromning fallit under andra sexualbrott, som till exempel sexuellt ofredande. Men nu har det en egen brottsrubricering. Det är ofta via nätet som en vuxen tar kontakt med ett barn under 15 år.

Och sedan börjar någon form av samtal där det också skickas bilder. Om den vuxna därefter stämmer träff med barnet, är det ett brott.

Kamrater och föräldrar anmäler
I och med att detta nu är olagligt, är det mer känt hos allmänheten. Och att kontakt med barn i sexuellt syfte når Polisen kan enligt Billy Ingmarsson komma från flera håll.

Ofta får vi vetskap om denna typen av brott, vad det gäller uppdagade barnpornografibrott, när vi då börjar söka bevisning, så hittar vi kommunikation med barn. Det har ju också visat sig att kamrater, till de här utsatta barnen anmäler det och i några fall också föräldrar, säger förundersökningsledare Billy Ingmarsson på Polisen i Blekinge.

Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sr.se

Om gromning

Grooming innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år för att längre fram begå övergrepp. Att ta kontakt med barn i sexuellt syfte är olagligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".