Ska polisen dra igång något volontärprojekt måste det finnas ett tydligt syfte, säger Per-Arne Strand. Foto:Henrik Olsson SR Blekinge.
Blekinge

Blekingepolisen tveksam till oavlönad personal

Polisen i Blekinge är tveksam till att anställa volontärer. Snart kommer nationella riktlinjer som berättar hur polisen kan ta hjälp av frivilligarbetare vid exempelvis festivaler eller sportevenemang.

– I stort är vi positiva till en sådan verksamhet men samtidigt kräver engagemang också från polisen sida. Vi skall utbilda, rekrytera och teckna försäkringar för den här gruppen i så fall, säger Per-Arne Strand som är utvecklingschef vid Polisen i Blekinge.

Är inte poliser
Att vara volontär innebär att man hjälper till med polisens brottsförebyggande arbete utan lön. Det är inte meningen att man skall inta en polisroll utan man skall istället vara en slags extrahand i deras arbete. Jenny Ögren som är volentärvsamordnare för polismyndigheten i Stockholm menar att volontärerna kan bidra med mycket positivt.

– De kan utgöra fler ögon och öron på plats där man vill skapa ett lugn och bidra till trygghet på olika sätt. Man når betydligt fler på kortare tid än vad man kanske skulle gjort om man inte hade haft volontärerna, säger hon.

Kan anställas på sikt
Per-Arne Strand tror att volontärerna kan komma till användning, men än så länge finns det inget beslut om verksamheten ska dras igång här i länet.

– När det gäller volontärerna så är det en verksamhet som direkt styrs av polisen. Och där måste vi först innan vi bestämmer oss för att dra igång något sådant i Blekinge ha ett väldigt tydligt syfte av vad vi skall ha den verksamheten till, säger han.

Camilla Kanz
camilla.kanz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".