Dyra rotfyllningar i Blekinge

Priserna hos folktandvården i Blekinge har ökat mest i hela landet de senaste tre åren.

Prisökningen beror på att man för fem år sen införde fri prissättning inom tandvården. Då gjordes bara en liten höjning av priset och det har man fått ta igen de senaste åren genom kraftiga prisökningar, säger Lars-Uno Nordling som är chef för folktandvården i Blekinge.

När det gäller kostnader för bland annat röntgenundersökningar och rotfyllningar har priserna i Blekinge och Kronoberg ökat mest i hela landet. Här har de ökat med mer än 35 procent de senaste tre åren. Samtidigt har priserna i Skåne och Örebro bara ökat med 10 procent.

Spridningen på priser mellan landstingen är också stor. I Värmland kostar det nästan 900 kronor att dra ut en tand, medan det kostar 500 kronor i Blekinge.

Landstingsrådet i Blekinge, socialdemokraten Kalle Sandström, bekräftar att det var en miss i planeringen som gjort att priserna ökat så mycket sedan 2001.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista