Mängder av resenärer har fått sina kontokort skimmade i Skånetrafikens biljettautomater. Foto: Tobias Wallin/SR
Skåne

Resenärer fick sina konton länsade

Polisen: ”Vi undersöker övervakningskamerorna”
1:28 min

Minst 1 000 resenärer har fått sina kontokortnummer och pinkoder avlästa i Skånetrafikens biljettautomater på Malmö C, Lunds C och på Kastrup. Därefter har obehöriga bankomatuttag gjorts utomlands. Troligtvis är det en professionell liga som ligger bakom kortbedrägerierna.

– De har satt på en attrapp utanpå automaterna som varit väldigt professionellt gjord. Med blotta ögat kan man inte se någon skillnad, säger Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius.

Enligt Skånetrafiken är det sex biljettautomater som blivit manipulerade, samtliga på centralstationerna i Lund och Malmö och på Kastrups flygplats. Men antalet kan stiga allteftersom automaterna kontrolleras och fler polisanmälningar kommer in.

Det första kapade biljettköpet som anmälts till polisen är från 24 januari och därefter har rapporter strömmat in om skimmade kortköp under februari. Uttagen, som gjorts i Costa Rica och USA, är registrerade kring månadsskiftet mellan februari och mars.

Hur mycket pengar bedragarna kommit över är fortfarande oklart men enligt polisen rör det sig troligen om mycket stora summor.

För tillfället har polisen inga spår att gå på i jakten på bedragarna.

– Vi undersöker om det finns film sparad från övervakningskameror men det är tveksamt eftersom det gått ett tag sedan köpen gjordes, säger Stefan Olsson på bedrägeriroteln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".