Friskolor och kommuner slåss om att locka till sig gymnasieelever. Foto:Bertil Ericson/Scanpix
Blekinge

Konkurrens om gymnasieelever

Skolinspektionen"Vi har avslagit en hel del ansökningar"
1:15 min

Fler gymnasieskolor slåss om färre elever. För samtidigt som det startar allt fler friskolor i Karlskrona krymper elevkullarna de närmaste åren.

Fredrik Ericsson är nyetableringschef för Plusgymnasiet som ska öppna i Karlskrona till hösten.

– När vi startar upp som ny skola så är det svårt att visa att vi är en bra skola. Men i de orter där vi finns idag så ökar vi ju antalet elever och det tror jag är för att vi är en bra utbildning, säger han.

Egen laptop
Trots att man lockar med en laptopdator till varje elev har Plusgymnasiet än så länge inte väckt mycket intresse bland gymnasieväljare i Karlskrona.

Till skolans 48 utbildningsplatser har bara sex niondeklassare sökt med skolan som förstahandsval.

Större skola
Josefine Harrison går första året på kommunala Ehrensvärdska gymnasiet och hon är inte intresserad av friskola:

– Jag valde en kommunal för jag tycker inte om att det är så liten skola på en friskola, jag vil ha en större skola där jag går.

Snåla med tillstånd
Samtidigt som ett flertal gymnasiefriskolor vill dra igång verksamhet i Karlskrona väntas elevkullarna minska med nästan en femtedel de närmaste åren.

Patrik Levin från Skolinspektionen menar att man kan bli tvungen att snåla med de nya tillstånden så att inte de kommunala gymnasieutbildningarna går omkull.

– Det leder ju till att vi i många fall avslår ansökningar. Vi har avslagit en hel del ansökningar i den föregående handläggningsomgången just på grund av de här påtagliga negativa följderna, säger Patrik Levin, undervisningsråd på Skolinspektionen.

Robin Oljelund Kjellberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".