Barn och föräldrar fikar tillsammans på den nya öppna förskolan i Hallabro som startats av tre mammor. Foto: Frank Luthardt/Sveriges Radio Blekinge.
Hallabro

Mammor saknade öppen förskola - startade egen

Mammor startade öppen förskola
1:31 min

Tre småbarnsmammor tyckte att det saknades en öppen förskola i Hallabro och tog därför saken i egna händer. I mitten av februari drog de igång i Hallagården och mötespunkten blev snabbt populär.

Linda Svensson Bergwall som är en av mammorna berättar varför de startade en egen öppen förskola:

– Det finns faktiskt inget för barn i de här mindre åldrarna. Och när de lade ner barnavårdsscentralen i Hallabro lade de ju också ner föräldragruppen som skulle ha startat för nyblivna föräldrar. Då tyckte vi att det var lämpligt att köra igång någonting.

Låna Hallagården
En annan av mammorna är Erika Berntsson som är med i samhällsföreningen och hon bestämde sig för att försöka övertala föreningen att låna ut Hallagården och det var inga problem.

– Jag hade radat upp en massa argument för att övertala dem men det var inga protester alls. De sa att du får fria händer att göra vad du vill.

Varje fredag
Så varje fredageftermiddag mellan två och fyra kan nu småbarnsföräldrar och deras barn träffas på Hallagården.

Maria Svensson den tredje mamman hoppas att den öppna förskolan i Hallabro ska kunna utvecklas.

– Vi kan kanske gå bort på lekplatsen och leka lite därborta. Man kansker lägga upp en vandringsrunda och kanske göra en utflykt lite längre fram.

Frank Luthardt
frank.luthardt@sr.se

Ingriod Hidlingsson
ingrid.hildingsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".