Blekinge

Sämre ekonomi för golfklubbarna

1:29 min

Länets golfklubbar tappar medlemmar. För klubbarna betyder det ett ekonomiskt avbräck.

– Man måste ha en bra ekonomi för att kunna utveckla sin klubb. Annars kan man inte satsa på ungdomar och juniorer, säger Jens Åberg som är ordförande i Blekinge Golfförbund.

Förlorade intäkter
Blekinges åtta klubbar har tappat 400 medlemmar de senaste åren. Bara i fjol var det 200 utövare i länet som lämnade sporten. Det motsvarar nära en miljon kronor i medlemsintäkter. Enligt Jens Åberg är det främst yngre personer som går ur klubbarna.

– Man studerar eller har bildat familj och då prioriterar man kanske inte golfen i första hand, säger han.

Enligt Svenska Golfförbundet har det skett ett medlemsras inom golfsporten i hela landet. De senaste tre åren har sporten tappat 30 000 medlemmar i landet.

Mot strömmen
En enda klubb i Blekinge går mot strömmen. Det är Sölvesborgs golfklubb, vilken ökade sitt medlemstal med 15 personer förra året. Jens Åberg tror att en del av hemligheten är klubbens så kallade studio, en nybyggd inomhusanläggning med utslagsplatser gjorda av konstgräs, där man kan träna sin sving året om.

– Det ger utökade träningsmöjligheter. Alla slag man gör spelas in på video. Man kan försöka rätta till sina fel och bli en bättre golfspelare, säger Jens Åberg.  

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista