Obetalda patientavgifter kostar miljoner

Patienter som inte betalar avgift när de går till doktorn är ett växande problem för landstinget.

Bara under det första halvåret i år uppgår de obetalada fakturorna till 2,1 miljoner kronor, jämfört med 1,8 miljoner under hela 2003.

Just nu finns det drygt 8 100 obetalda kundfakturor inom landstingets förvaltningar. Och det är framför allt patienter inom öppenvården som inte kan eller vill betala för sig.

Enligt landstingets egna siffror har den sammanlagda kostnaden för obetalda fakturor ökat från under en miljon kronor för ett helt år 2001 till 2,1 miljoner kronor bara under det första halvåret i år.

”Ej stort problem”
Men trots detta ser inte landstinget det hela som ett stort problem.

– De två miljonerna är bara en liten del av landstingets totala omsättning , säger Jan-Eric Bard som är redovisningschef på landstinget.

De obetalda fakturorna kommer inte att få några konsekvenser för vården i Blekinge, säger han.

Höjda patientavgifter orsaken
Första januari i år höjdes patientavgifterna i landstinget och Jan-Eric Bard tror att det är en av anledningarna till att de obetalda fakturorna ökat så kraftigt just i år.

Han berättar också att fler personer som söker vård idag har betalningssvårigheter och att det förekommer att patienter inte uppger korrekta adresser dit fakturorna ska skickas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista