Nya E 22 kan bli dyrare än beräknat för kommunerna

Vägverket saknar miljardbelopp för planerade vägbyggen och det innebär att det kan bli dyrare för Blekingekommunerna att bygga ut E 22 tidigare än planerat.

Region Blekinge, länets alla kommuner och landstinget, tänker låna pengar för att E 22 ska kunna byggas ut tidigare än planerat. Pengarna får vägverket så att arbetet kan börja tidigare än planerat.

Den dag som vägen enligt regeringens planer skulle börjat byggas är vägen redan klar och då börjar vägverket betala tillbaka pengarna.

Kostnaden för kommunerna blir räntorna på lånet som beräknats till närmare 230 miljoner kronor. Förhoppningen är att arbetet ska kunna börja om fyra år och de planerna behöver inte ändras, säger Gunnar Tunkrans, ansvarig för investeringsverksamheten på Vägverket.

Men problemet är att om andra vägbyggen i landet skjuts på framtiden skjuts också den tänkta byggstarten för E 22 på framtiden, det vill säga den dag då vägverket ska börja betala tillbaka pengarna och då blir räntorna för blekingekommunerna och i slutändan skattebetalarna avsevärt dyrare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista