Minskat socialbidrag med sommarjobb

Även i sommar tvingas barn i familjer med socialbidrag i Olofström bidra till familjeförsörjningen. Om barnen sommarjobbar och tjänar mer än 1 200 kronor i månaden får familjen minskat bidrag.

Förra sommaren sa ordföranden i socialnämnden, vänsterpartisten Anders Wassbäck att fribeloppet skulle höjas före den här sommaren. Men det har alltså inte blivit av.

Till hösten ska reglerna ses över istället, säger han nu. Och det är en motion från ungdomsfullmäktige i Olofström tidigare i år som ligger till grund för det.

I motionen har elever från trean på gymnasiet skrivit att de anser att socialbidraget för barnens fritidsaktiviteter och kläder kan tas bort om barnet tjänar egna pengar. Men pengar för mat och hyra ska inte röras eftersom det är ett familjeansvar.

Eleverna menar också att Olofströms riktlinjer strider mot FN:s barnkonvention, som säger att barn ska skyddas mot all sorts diskriminering och bestraffning som beror på föräldrarnas ställning eller verksamhet.

Dom övriga kommunerna i länet har betydligt högre fribelopp än Olofströms 1 200 kronor. Karlshamn och Sölvesborg har infört generösare regler än förra året, så nu får barn i socialbidragsfamiljer tjäna upp till 16 700 kronor innan socialbidraget minskas.

Samma sak gäller i Ronneby. Och i Karlskrona får ungdomarna tjäna 10 000 kronor under sommarlovet, utan att socialbidraget påverkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".