Blekinge

Du går inte säker vid Blekinges övergångsställen

1:20 min

Antalet skadade ökar på obevakade övergångsställen i Blekinge. Och det är främst de som går som drabbas.

Vid övergångsställen där det saknas trafikljus är det fotgängarna som har företräde, men man får aldrig bara gå rakt ut på gatan även om man har rätten på sin sida, menar Ulf Fridvall chef för Trafikpolisen i Blekinge. Att lagen finns tycker han bra men han är självkritsk till polisens arbete hittills.

– När man tittar på denna utvecklingen måste vi bli bättre på att ha kontroller, säger Ulf Fridvall.

Är det oroväckande att antalet skadade ökar?

– Ja, det tycker jag. För att vi jobbar ju för att det ska gå på andra hållet, att det ska bli mindre. Det är en sak vi måste ta tag i, säger Ulf Fridvall.

Antalet skadade har mer än fördubblats
Antalet personer som skadade sig på obevakade övergångsställen mer än fördubblades mellan 2008-2010. Förra året skadade sig 24 personer i Blekinge.

Som bilist ska man alltid vara beredd på att stanna vid ett övergångsställe som saknar trafikljus. För om man kör på någon på ett sådant övergångsställe är det alltid bilistens fel. Och det räcker med att man som bilist inte stannar då en fotgängare ska gå över, för att man ska få böter.

Tänk att du själv är fotgängare
Ulf Fridvall chef för Trafikpolisen i Blekinge, menar att det är viktigt för en bilist att sätta sig in i hur det är att vara den som ska gå över ett obevakat övergångsställe.

– Jag skulle säga som så att även de som kör bil är fotgängare ibland och går över övergångsställen. Och jag tror att alla reagerar likadant om det kommer en bil och kör framför fötterna på dem. Och att man också ska tänka på detta när man sitter i bilen. Så att man ska reagera likadant och släppa över fotgängarna, säger Ulf Fridvall chef på Trafikpolisen i Blekinge.

Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista