Blekinge

De är redo för kriget i Libyen

1:42 min

F  17 förbereder sig för att kunna skicka stridsflygplan till Libyen. Åtta Gripenflygplan står redo om regeringen tar beslutet att sända svenskt flyg till kriget.

– Det är inget man vill, åka ut och kriga mot någon annan. Men uppenbarligen så hjälper inte diplomatiska åtgärder. Då behövs något mer och då är vi ett verktyg man kan ta till, säger chefen för den svenska flygdelen av Nordic Battle Group, överstelöjtnant Michael Lunquist.

Tränade för strid
Sveriges flygvapen har inte varit inblandat i strid sedan Kongokrisen i början på 60-talet. Ändå är piloterna på F 17 i Kallinge väl tränade för att delta i strid.

– Vi övar mycket med Natoländer som har varit i strid och haft mycket utbyte med andra. Flygplanet är också utrustat för det här, säger Michael Lunqvist.

Mänskliga sköldar
Kadaffi uppges använda mänskliga sköldar för att skydda krigsmateriel. Det är inget som svenska piloter har någon direkt träning för.

10 piloter och 25 tekniker från F17 är beredda att med några dagars varsel bege sig till sydeuropa för att sättas in i Libyen om FN skulle begära det. För personalen på flygflottiljen är det inte helt lätt att gå omkring och inte veta om de ska skickas iväg eller inte.

– Det är en svår tid. Givetvis tycker inte familjen om att jag kanske ska åka ner till en krigszon. Samtidigt förstår de att det är en del i min yrkesroll, säger Michael Lundquist.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se  

Mer om svenska Libyeninsatsen

#link=257307#allt vårt samlade material om den svenska insatsstyrkan i Libyen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.