Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Saknar lärarna ämneskunskap är det svårare att väcka intresse hos eleverna. Foto: Elenor Nordström/Sveriges Radio
Blekinge

Expertteam ska höja mattekunskaper

"Lärare har inte utbildning"
1:39 min

Särskilda hjälpteam ska skickas ut till landets skolor för att hjälpa mattelärarna att bli bättre. Det är det i de tidiga åldrarna som eleverna halkar efter och inte lyckas komma ikapp. 

Eva Pettersson är matematikforskare på BTH och hon menar att både kunskap och intresse saknas bland lärare.

-- Som det är nu har vi lärare som undervisar främst i de yngre stadierna och inte har den utbildning de behöver. Och kanske inte heller intresse. Intresse och ämneskompetens hos lärarna är kanske det viktigaste som behövs för att locka fram intresse hos eleverna, menar Eva Pettersson.

Svenska elever halkar efter
För varje ranking som OECD gör så försämras svenska elevers mattekunskaper i jämförelse med andra länders. Senast hamnade Sverige på 19:e plats.

Nu har Sveriges kommuner och landsting, som är kommunernas intresseorganisation, satt ett mål för var Sverige ska ligga på rankingen om fem år. Då vill SKL att vi finns på tionde plats, alltså en nio pinnhål bättre än i dagsläget.

Behöver kunna tänka logiskt
För att nå dit vill SKL skicka ut matematiska expertteam till kommuner som är svaga i matematik. Och den klassiska frågan "varför måste jag kunna det här" har Eva Pettersson svar på.

– Vi är ett högteknologiskt land och behöver de här eleverna som kan mycket matematik men vi behöver också att alla elever kan matte för att klara sig i ett samhälle som vårt; ett tjänstesamhälle där vi behöver kunna tänka logiskt och lösa problem. Så det är en rättighet alla har att få lära sig matematik och få tycka att det är intressant och roligt, menar Eva Pettersson.

Trenden i Sverige är alltså att mattekunskaperna blir sämre och sämre.

Men hur står det då till med själva matteundervisningen i Blekinge?

– Den tror jag faktiskt mår granska bra. Vi har haft mycket kompetensutveckling och lärare är intresserade av att veta mer så just i Blekinge känner jag ända att det är positivt, säger Eva "Matte-Eva" Pettersson, matematikforskare på BTH.

Andrea Jilder
andrea.jilder@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".