Dietistbrist lämnar behövande utan hjälp

Barn i västra Blekinge riskerar att bli utan dietisthjälp, och i östra Blekinge är köerna så långa att dietisterna tvingas avvisa hjälpsökande.

Det finns 4,5 dietisttjänster i hela Blekinge. De första dietisterna anställdes i Karlskrona för att hjälpa diabetiker och dietisterna knöts till medicinkliniken. I Karlskrona tillsattes senare också en tjänst speciellt för barn.

I Karlshamn är båda dietisterna anställda vid medicinkliniken, men de har för varje år fått ta emot allt fler patienter från barnkliniken.

Tvingas prioritera bort
Verksamhetschefen vid medicinkliniken i Karlshamn, Steen Jensen, har nu vänt sig till sjukhusdirektören och säger att de blir tvungna att prioritera och risken är stor att dietisterna i Karlshamn inte kommer att ta emot några barn i fortsättningen.

För två år sen gjorde dietisten Eva Runerheim en omfattande utredning där hon kom fram till att det behövs 18 dietister i länet för att fylla behovet.

Fler dietister kan spara pengar
Anställning av fler dietister skulle kunna spara pengar åt landstinget, anser hon.

– Exempelvis får undernärda patienter på avdelningarna följdsjukdomar som kräver mer vård och många folksjukdomar skulle kunna förebyggas och därmed spara pengar, säger Eva Runerheim.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista