Enkelt att skydda sig mot inbrott

Med ganska enkla knep går det att skydda sig mot inbrott när man lämnar sitt hem under semestern.

Det allra bästa skyddet är enligt polisen bra kontakt med grannarna.

- Man kan till exempel låta dem ställa bilen på uppfarten och hänga tvätt på tvättlinan och på andra sätt göra så att huset ser bebott ut, säger Håkan Landgren, ställföreträdande närpolischef i Blekinge.

Polisen kan inte klart säga att antalet inbrott i bostäder ökar just under sommarmånaderna. I till exempel Jönköpings län begicks förra året fler inbrott i november än i juli månad.

Trots det menar polisen att det är viktigt att tänka på risken under semestertiden eftersom tillfället ofta gör tjuven - ett hus där det tydligt syns att ingen varit hemma på länge är mer lockande än ett där det verkar bo någon.

Hjälpsamma grannar är alltså bra att ha, men även utan såna går det att skydda sig med hjälp av tidsinställda lampor, bra lås både på fönster och dörrar och kanske ett inbrottslarm. Att lämna bort värdefulla föremål under semestertiden är också ett råd polisen ger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".