Smittskyddsläkaren: "Fler blekingebor borde vaccinera sig"

Det är stora variationer på hur många av pensionärerna som vaccinerar sig mot influensa i sydöstra Sverige. Blekinge har den lägsta siffran i regionen på 41 procent.

I Jönköpings län var det under förra året, 66 procent av pensionärerna som vaccinerade sig och det är den högsta siffran i landet.

Per-Erik Åbom som är smittskyddsläkare i Jönköping, säger att det är ett hårt arbete som ligger bakom siffran och att det är glädjande att kampanjerna har gett frukt.

I regionen är det bara Blekinge och Kalmar län som tar betalt för sina vaccineringar, något som också slår igenom på antalet vaccinationer.

Jönköping i topp alltså, men sedan blir det ett rejält hopp ner till Kronobergs län där 48 procent av de över 65 år valt att vaccinera sig. Sedan följer Kalmar på 45 procent och sist bland de sydöstliga länen ligger Blekinge där 41 procent av länets pensionärer har tagit sprutan.

Richard Eitrem är smittskyddsläkare i Blekinge och han menar att det är viktigt att Blekinge får upp sin siffra eftersom vaccinet har effekt.

- Det minskar risken för inläggning på sjukhus med 60 procent och även risken att dö i influensa med 60 procent. Det här har förstås både de enskilda pensionärerna och landstinget intresse av, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista