Tvisten på Abu Garcia fortsätter

Konflikten mellan företagsledningen och Metallfacket på Abu Garcia i Svängsta blir allt mer djupgående. Trots protester från facket har företaget återigen tagit in personal från ett bemanningsföretag för att klara en kommande produktionsuppgång.
I oktober förra året sade Abu Garcia upp 18 medarbetare på grund av arbetsbrist. Kort därefter ville företagsledningen hyra in personal via ett bemanningsföretag, vilket fick facket att reagera starkt. Man lade in ett veto mot inhyrningen och förberedde en stämning till Arbetsdomstolen, eftersom man då ansåg att företaget hade brutit mot lagen om anställningsskydd. Nu har företagsledningen på nytt hyrt in personal, den här gången handlar det om åtta personer som ska jobba på Abu fram till sommaren. Metall anser att företagsledningen på nytt gör fel, och att företaget i stället borde ta in de anställda som sades upp i höstas. Abu Garcias produktionsdirektör Jan Sjöblom anser att företaget har följt de lagar och avtal som finns.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".