Karlshamn går miste om "asfaltspengar"

Karlshamns kommun kommer inte att få tillbaka några pengar för de asfaltsjobb som kommunen fått betala extra för genom att anlita vägföretag som ingått i den asfaltskartell som avslöjades för drygt ett år sedan.

För kommunens del handlar det om drygt sex miljoner kronor som man går miste om.

Enligt Ulf Ohlsson, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen, är orsaken att det gått för lång tid sedan de här upphandlingarna gjordes och kommunen kan därför inte räkna med några pengar på grund av att preskriptionstiden gått ut.

Karlshamns kommun och ytterligare tjugo kommuner inledde en rättsprocess mot företagen bakom asfaltskartellen i höstas.

Mellan åren 1985 och 1995 beställde Karlshamns kommun asfaltsarbeten från en och samma entreprenör för omkring 30 miljoner kronor och från kommunens sida misstänker man att dessa jobb blivit omkring sex miljoner kronor dyrare.

Men även om kommunen mister de här pengarna så kunde situationen varit värre, enligt Ulf Ohlsson.

– Vi bytte entreprenör i ett relativt tidigt skede. Det finns andra kommuner som blivit lurade under en betydligt längre tid och där handlar det om mycket större summor, säger Ulf Ohlsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista