Pricksäkra poliser i Blekinge

Polisen i Blekinge är bäst i Sverige på att hantera sina tjänstevapen. Det visar statistik som Rikspolisstyrelsen samlat in från polisens skjuttester.

Anders Knutsson, chef för ordningspolisen i länet, har varit med på skjuttesterna många gånger och han tror att Blekinge ligger så bra till eftersom testet här är realistiskt och roligt utformat.

– Det handlar inte om att skjuta prick på en tavla, utan vi utsätts för situationer där vi snabbt ska kunna dra fram vapnet och avlossa skott och samtidigt göra allt detta på ett säkert sätt för oss själva, omgivningen och den vi riktar vapnet mot, säger han.

Drygt 200 poliser i Blekinge gjorde testet förra året och alla blev godkända.

Den som inte klarar testet blir av med sitt tjänstevapen och därmed kanske också blir tvungen att byta arbetsuppgifter.

Man kan jämföra Blekinges goda statistik med Norrbottens län, där en fjärdedel av de 400 poliserna misslyckades på skjuttestet och alltså inte får använda vapen i tjänsten.

Minst två gånger om året övar poliserna i länet på att skjuta och en gång om året måste man få godkänt i ett skjuttest.

Det är mycket ovanligt att blekingepolisen tvingas avlossa skott i skarpa lägen. Men däremot händer det ständigt att polisen tar fram sitt tjänstevapen i känsliga situationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista