Så här ser det falska meddelandet ut. Foto:SR Halland
Sverige

Bedragare lurar annonsörer på nätet

"Vi har varit i kontakt med polisen"
1:42 min

I dagarna har e-post som ser ut att komma från Blocket skickats till mängder av svenskar. Avsändaren ber om folks kontonummer - men det är ett bedrägeriförsök.  

Thomas Bäcker, säkerhetsansvarig på Blocket, uppmanar de som får e-posten att inte lämna ut några uppgifter.

Alla som fått mejlet har sin mejladress klickbar på en hemsida som är offentlig.

– Det ger oss anledning att tro att det är en sökmotor som har hämtat in adresserna och sedan skickat ut brett och chansat på att någon kanske har en annons, säger Thomas Bäcker.

Vad vet ni om avsändaren?

– Vi vet att ett webbhotell i Australien är värd för sidan och vi har fokuserat på att få sidan nedsläckt. Vi har varit i kontakt med polisen och de kommer att få mer underlag och information, säger Thomas Bäcker.

E-postbrevet är försett med Blockets logga och ber mottagaren att ändra i en annons som påstås strida mot företagets regler. Därefter uppmanas man att klicka sig in på Blockets hemsida, men då hamnar man istället på ett webbhotell i Australien där någon kommer över kontouppgifterna.

Eftersom de flesta som får meddelandet inte har lagt ut någon annons blir de misstänksamma, säger Thomas Bäcker. Men har man lagt ut en annons så ökar ju risken för att man går på bedrägeriet. Och utsätts man för bedrägeriförsök ska man anmäla det till polisen, säger han.

– Vi har gjort polisanmälan precis som några av de som fått det här mejlet har gjort, säger Thomas Bäcker.

– Jag vill understryka att vi aldrig kontaktar annonsörer för att be om kort- eller inloggningsuppgifter, säger Thomas Bäcker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".