Roger Fredriksson. Foto: Peder Broberg/Sveriges Radio Blekinge.
Ronneby

Skolbarnens brandsäkerhet inte viktigast

Kommunalrådet: ”Vi måste prioritera”
1:02 min

De flesta skolorna i Blekinge har brister när räddningstjänsten inspekterar brandsäkerheten. Bland annat har Fredriksbergsskolan i Ronneby i två år saknat ett heltäckande brandlarm.

Roger Fredriksson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Ronneby och säger att man ibland måste prioritera andra kommunala verksamheter:

– Det kunde vara ett äldreboende till exempel där vi har människor på plats dygnet runt. Vi har begränsade resurser och då måste man prioritera.

Nu har Fredriksbergsskolan ett fungerande brandlarm för hela skolan. Men det dröjde två år efter räddningstjänstens inspektion innan det var åtgärdat.

Släpper aldrig på dem yttersta säkerheten
Räddningschef för östra Blekinge Anders Engblom förstår att kommunen ibland måste göra andra prioriteringar än skolan när det gäller att förbättra brandsäkerheten i verksamheten.

– Man kan inte ta allt på en gång. Men vi släpper aldrig på den yttersta säkerheten, då blir vi väldigt skarpa i våra förelägganden, säger Anders Engblom.

Hade själv varit missnöjd
Kommunstyrelsens ordförande i Ronneby Roger Fredriksson har själv inga barn. Men hade han haft skulle han då själv velat ha dom på en skola som under två år saknade brandlarm för hela skolan?

– Jag hade varit missnöjd, det tror jag, säger kommunstyrelseordföranden Roger Fredriksson.  

Robin Oljelund Kjellberg
robin.oljelund_kjellberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".