Laxarna verkar tycka att åarna är för kalla. Fotograf: Gorm Kallestad/Scanpix.
Blekinge

Kallt vatten förklarar laxmysterium

"Det finns ett samband"
1:36 min

Det är förmodligen de kalla vintrarna som gjort att sportfiskarna inte lyckats fånga så många laxar som tidigare. Det spår bland andra forskare på Fiskeriverket.

När landets sportfiskare drog på sig stövlarna inför förra årets säsong var det ovanligt lite lax som nappade på kroken.

Enligt mätningar som Fiskeriverket gjort var det jämfört med året innan bara hälften så många laxar som simmade in i älvarna och åarna för att leka.

Finns ett samband
Halveringen har lett till en mild panik bland vissa sportfiskare, men nu kan Fiskeriverket vara något på spåret.

– Tittar man tillbaka historiskt så finns det ett samband mellan temperaturerna i södra Östersjön och antalet laxar i älvarna, säger forskaren Johan Dannewitz.

Fångas till havs
Laxen verkar alltså inte ha gått upp i rök, snarare finns den kvar till havs där den istället fångas av yrkesfiskarna.

Lasse Åstrand är en av dem som köper fiskarnas fångster och han berättar att det är stor skillnad på vad som finns i båtarna nu jämfört med för några år sedan.

Spänd väntan
Det kalla vattnet är inte den enda teorin som Fiskeriverket jobbar med. Det kan också vara att det fiskas mer lax än vad man har koll på eller att många av laxarna dukar under innan de hunnit fira sin ettårsdag.

I vilket fall som helst är man på myndigheten väldigt nyfiken på hur årets säsong kommer att bli.

Mikael Eriksson
mikael.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".