Fängelse för grov våldtäkt

Tre års fängelse blev domen i dag för den 19-årige man som våldtog en kvinna i Karlskrona i slutet av maj.

Den 28-åriga kvinnan trodde att hon skulle bli räddad efter att mannen som förföljt henne och våldtagit henne i ett buskage skrämts från platsen. Istället fortsatte mardrömmen med ytterligare en våldtäkt och ytterligare en gärningsman.

Den man som följde efter kvinnan från utestället ”Piraten” i Karlskrona till hennes bostadsområde i Kungsmarken är identifierad av polisen och anhållen i sin frånvaro, men han är fortfarande på fri fot.

Ord mot ord stod under rättegången. Det fanns ingen teknisk bevisning i fallet och tingsrätten valde att gå helt på kvinnans berättelse. Den 19-årige mannen hävdade att han bara försökt hjälpa den 28-åriga kvinnan men tingsrätten valde att tro på kvinnans berättelse som enligt domen verkat mycket trovärdig.

Tingsrätten skriver i domen att kvinnan lämnat en nyanserad och lågmäld beskrivning av händelsen och att hon verkat angelägen om att lämna riktiga uppgifter.

Den dömda mannens egentliga ålder har varit ett diskussions ämne under förhandlingarna i Blekingetingsrätt. Enligt honom själv är han inte mer än 16 år, men tingsrätten valde under rättegången att gå på migrationsverkets anteckningar om mannens ålder som säger att han är 19

Grov våldtäkt av det här slaget ger vanligtvis omkring fem års fängelse men eftersom brottet begicks före mannens 21-årsdag blir straffet tre år i fängelse.

Förutom fängelsestraffet utvisas mannen ur Sverige i tio år. Han döms också att betala drygt 120 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".