Johanna Petersson sitter framför fotot med de palestinska syskonen som får bada i en liten plastbalja. Foto: Carina Melin/Sveriges Radio Blekinge.
Sölvesborg

Med kameran som vapen för fred i Palestina

Johanna: ”Det behövs fler som arbetar för freden”
1:28 min

Tidigare sölvesborgsbon Johanna Petersson åkte till Västbanken i Palestina som fredsobservatör. Nu är hon tillbaka, flera erfarenheter rikare, och med en fotoutställning, som i går hade vernissage på biblioteket i Sölvesborg.

– Ett av de starkaste minnena är tre palestinska syskon som bara bor två mil från Medelhavet och kan se det från sitt tak, men de får inte åka dig för det ligger i Israel. De här pojkarna vet inte vad havet är, säger Johanna Petersson.

Plastbalja 
I stället får pojkarna bada i en plastbalja som inte ser ut att vara mycket större än den badboll som ligger i.

Johanna Petersson ville arbeta för fred, därför åkte hon i Sveriges Kristna Råds regi till Västbanken i Palestina.

Där har hon under tre månader samarbetat med såväl palestinska som israeliska fredsorganisationer för att dämpa våld, och främja folkrätten.

Vägspärr  
En vanlig dag kunde börja med att hon steg upp klockan två på natten för att ställa sig vid en spärr i muren mellan Palestina och Israel.
– Palestinierna var tvungna att köa från klockan tre på natten för att kunna vara på sitt arbete i Israel klockan sju på morgonen, säger Johanna.

För att sprida sina erfarenheter har Johanna gjort en fotoutställning som ska turnera vidare när den varit i Sölvesborg. Den handlar om åtta palestinier och deras drömmar.

Johanna Peterssons dröm är att åka tillbaka till Västbanken så fort som möjligt.
– Det kändes meningsfullt, och det behövs fler som jobbar för fred, säger Johanna Petersson.

Carina Melin 
carina.melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".