BLEKINGE

Tjocktarmen sprack efter soppdiet

"Hela tjocktarmen sprack"
1:33 min

Bantningsföretaget Xtravaganza har snabbt blivit ett av Sveriges största på marknaden och finns i länet med ett viktcenter i Karlskrona och en viktklubb i Karlshamn. Men Xtravaganzas verksamhet har gjort kunder sjuka.

Några har till och med hamnat på akuten med livshotande tillstånd. Kristina Iversen Öst hann gå på Xtravaganzas soppdiet i två och en halv vecka när hon blev medvetslös med våldsamma kramper. Hon räddades av sin man som kallade på ambulans.

– Det var en skräckupplevelse för min man för han var helt övertygad om att jag skulle dö, säger hon.

Drack mycket stora mängder vatten
Kristina hade drabbats av vattenförgiftning vilket betyder att salthalterna i kroppen sjunkit till kritiskt låga nivåer. Bakgrunden var att hon hade följt Xtravaganzas råd att utöver soppan också dricka tre till fem liter vatten om dagen.

Enligt Jarl Torgersson, regionläkare som forskat om bantning med hjälp av lågkaloriprodukter, kan vattenförgiftning resultera i hjärnskador.

De här bantningssopporna med extremt lågt kaloriinnehåll ska enligt Livsmedelsverket bara användas tre veckor eftersom kroppen annars far illa. Men Xtravaganza uppmuntrar sina kunder att använda dem längre, eftersom de då säljer mer.

Tjocktarmen sprack
Jessica Petersson åt dem i fyra månader. När hon sedan skulle börja äta normalt igen rådde Xtravaganza henne att lägga linfrön på muslin för att få fart på magen. Idag sitter där en stomipåse.

– Det hade stoppats upp så att hela tjocktarmen sprack, säger hon.

Håller inte med
Forskare kallar metoden "orimlig och farlig", men företaget tillbakavisar kritiken.

Ansvariga för Xtravaganza i Karlskrona vill inte uttala sig utan hänvisar till ägarna centralt.

Gunilla Lindberg
gunilla.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".