Helene Nordin (mp) med Sofia Bothorp (mp) som leder allsången mot kärnkraft i bussen. Foto: Robin Oljelund Kjellberg/Sveriges Radio
Blekinge

"Kärnkraft är omodernt"

Miljöpartist: "Ingen bra lösning"
1:14 min

En hel buss med kärnkraftsmotståndare lämnade under morgonen Blekinge för Oskarshamn för att demonstrera mot kärnkraften.

– Kärnkraft är ingen modern och bra lösning. Vi måste sluta kretsloppen och satsa på sol, vind och vågkraft. Det är det som gäller, menar Sofia Bothorp, ledamot för miljöpartiet i Karlskrona och en initiativtagarna till bussresan.

"Lägg ner Oskarshamn"
Imorgon är det 25 år sedan reaktor 4 i kärnkraftverket Tjernobyl exploderade och spred strålning över stora delar av Europa.

Idag tycker Helene Nordin, politisk sekretare från miljöpartiet i Blekinge, att man borde avveckla kärnkraftverket i Oskarhamn istället för att investera 60 miljarder i en ny reaktor.

- Oskarhamn är ett gammalt verk så vi hoppas att man lägger ner istället för att satsa på det.

"Kärnkraften behövs"
Carl-Göran Svensson, kretsordförande för moderaterna i Karlskrona, tror också att kärnkraften kommer att läggas ned på sikt. Men i nuläget behöver Sverige kärnkraft menar han.

– Vi måste garantera svenskt näringsliv och de svenska hushållen billig energi. Att ersätta kärnkraften i detta med de mängder energi den producerar har vi inte hittat lösningen på, menar Carl-Göran Svensson.

Robin Oljelund Kjellberg
robin.oljelund_kjellberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".