En olaglig biltävling mitt i natten i Blekinge. Foto: Blekinge Midnight Club
Blekinge

Snart kan bilrace bli lagliga i länet

Representant för Blekinge Midnight Club: "Ett i månaden, april till augusti"
1:32 min

Trots en stark vilja att få arrangera lagliga biltävlingar i Blekinge, är det fortfarande svårt att få tillstånd. Men snart kan Blekinge Midnight Club få ha sitt första lagliga lopp, enligt en representant för klubben som vill vara anonym.

Ulf Fridvall, kommissarie för Trafikpolisen i Blekinge, är positiv till att lagliga biltävlingar nu kan bli verklighet, men han tror samtidigt inte att de olagliga biltävlingarna upphör.

– Nej, det tror jag inte att det gör. Men en stor del av detta försvinner bort från vägarna. Många av dem som är med på detta vill ha en plats där de får lov att vara och köra. På det viset skulle vi kanske spara många liv och svårt skadade, säger Ulf Fridvall.

De olagliga biltävlingar, som Blekinge Midnight Club nu har, är på vanliga trafikerade vägar under dygnets mörka timmar. Man letar upp en raksträcka, ställer upp två bilar bredvid varandra och kör sedan i hastigheter uppåt 200 kilometer i timmen. Att ha biltävlingar på allmän väg med trafik är olagligt och riskfyllt.

Lagliga biltävlingar ställer höga krav
Men för ett år sedan gick de bilintresserade i Blekinge Midnight Club samman för att göra en kraftansträngning för att få till lagliga biltävlingar istället. Och Ulf Fridvall, kommissarie för Trafikpolisen, tycker att det är ett jättebra initiativ.

Men han säger också att lagliga biltävlingar ställer höga krav på säkerheten och det innebär att det kan vara svårt att få till flera tillstånd per år. Och enligt Blekinge Midnight Clubs representant är olagliga biltävlingarna just nu inte är ett minne blott.

– När vi har tillräckligt mycket tillstånd för att köra, så kommer vi naturligtvis inte köra illegalt, för då har vi inte tid med det.

Och hur många lagliga arrangemang behöver ni då?

– Ett i månaden, april till augusti, säger en representant för Blekinge Midnight Club som vill vara anonym.

Först och främst vill Blekinge Midnight Club arrangera lagliga biltävlingar i Ronneby kommun, vilket kommunen är positiva till. Ulf Fridvall, kommissarie för Trafikpolisen i Blekinge, tycker att fler kommuner i länet borde engagera sig för de bilintresserade och se till att det finns platser för dem att ha legala biltävlingar på.

Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".