Södra Midsjöbanken ännu livfull

Södra Midsjöbanken som ligger i Östersjön sydöst om Blekinge måste stoppas från att bli som en död öken. Det anser miljöorganisationen greenpeace efter att dom i veckan dykt ner och undersökt havsbottnen. Nu kräver dom att alla miljöministrar i EU agerar.

Men Dima Litvinov som jobbar med Greenpeace havskampanj är ändå förvånad och glad över hur livfullt området än så länge är.

– Det är jättskönt att se sådana här orörda områden i Östersjön som annars är ett starkt exploaterat hav. Vi såg väldiga musselbankar och väldigt stora algfält och andra tecken på rikt liv. Vi såg också mycket fisk, berättar han.

Men samtidigt fanns det flera tecken på att människor har börjat förstöra det här känsliga området.

– Där fanns spår efter trålare eftersom sjöbottnen slitits upp på vissa ställen. Dessutom hittade man döda fiskar som troligen är bifångst som kastats tillbaka i vattnet. Vi hittade också sopor som troligen kastats överbord från fartyg, säger Dima Litvinov.

Den här grunda banken är mycket viktig för många fiskarters överlevnad som till exempel torsk, flundra och sill.

Dima Litvinov berättar att likande bankar i Nordsjön, där man fiskat mycket, snabbt har förvandlats till något som liknar döda öknar.

Därför kräver nu Greenpeace att EU gör Södra Midsjöbanken till ett marint reservat där man inte får fiska eller utvinna andra naturresurser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".