Tunga lastbilar beskattas hårdare

En kilometerskatt för tunga lastbilar kommer att slå hårt mot transportnäringen.

Det säger PG Persson som är vd för Karlshamns Expressbyrå med anledning av Vägtrafikskatteutredningens förslag om höjd skatt på tunga fordon.

Enligt PG Persson skulle en skattehöjning innebära betydligt ökade kostnader. För ett medlestort företag som Karlshamns Expressbyrå som har 20 lastbilar skulle det betyda fyra och en halv miljoner kronor mer i skatt, säger han.

Skattehöjningen som är föreslagen kommer att höja den totala skatten på en tung lastbil med drygt 200 000 kronor om året.

Det är regeringen som tagit fram skatteförslaget - som innebär att man inför kilometerräknare så att de som kör längre får betala mera - och poängen är: färre transporter på vägarna och minskade utsläpp.

Istället ska mer gods transporteras på järnvägen och sjön. Men PG Persson tror att en kilometerskatt på expressbyråns lastbilar i slutändan bara skulle ge dyrare varor för konsumenterna.

– Det är mycket politiska poäng man vill dra på det här, säger han.

Kilometerskatten föreslås införas 2008.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".