Stim säger att Sweden Rock är skyldig dem en miljon kronor bara för 2010. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Norje

Sweden Rock stäms för att inte ha betalat pengar till Stim

Sweden Rock: "Vi tycker inte att det är skäligt"
1:12 min

Festivalen Sweden Rock har idag stämts av musikskaparnas organisation Stim. Stim menar att festivalen Sweden Rock under de senaste två åren inte skött sin redovisning eller sina betalningar.

Och Peter Englund, chef för försäljning och marknad, säger att det idag fattas en miljon kronor för 2010. Martin Forssman, presschef på Sweden Rock, medger att man inte betalat in hela summan till Stim under de senaste två åren. Och han förklarar varför det är så:

– Vi tycker inte att det är skäligt att höja med 67 procent från ett år till ett annat. Nu har de dessutom höjt lite i år också, så vi pratar om närmare en dubblering på två år. Självklart ska vi betala in en avgift till låtskrivarna, så att de får betalt, men prissättningen måste vara relevant, säger Martin Forssman.

Ny modell för avgifter
Peter Englund från Stim, berättar att de sedan ett år tillbaka använder en ny modell för att reglera vilka avgifter de ska ta. Och att det är utifrån den som samtliga festivalarrangörer nu betalar. Peter Englund tycker nu att det är beklagligt att Sweden Rock, som är en av de största festivalarrangörerna i Norden, inte har en korrekt redovisning och därför betalar in fel summa pengar.

Men Martin Forssman från Sweden Rock anser att Stim utifrån sin monopolställning tar ut orimligt höga avgifter. Och han tycker därför att det nu känns bra att saken prövas. Men Peter Englund från Stim, säger att modellen för prissättningen har tagits fram i samarbete med Folkets hus och parker. Och nu hoppas Stim att Sweden Rock rättar in sig i ledet.

Ellenor Erixson
ellenor.erixson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".