Inte populärt att deklarera via mobilen

I år var det första gången man kunde deklarera via sms, men det var få som anammade den nya tekniken.

Det visar Skattemyndighetens siffor.

Vid Karlskronakontoret fick man in ca 1 000 sms och vid Karlshamnskontoret pep det omkring 500 gånger.

- Jag trodde det skulle gå betydligt bättre än vad det gjorde, säger Per Ungsten, tillförordnad regionskattechef för Växjöregionen, dit Blekinge hör.

Norge ligger betydligt längre fram än Sverige när det gäller att deklarea elektroniskt. Där körde man med ”morötter” för att få fler att använda mobilen. Man lottade ut mobiltefoner för att locka folk att deklarera med hjälp av telefonen.

Det finns även andra elektroniska sätt att deklarera förutom sms, exempelvis med hjälp av internet eller den vanliga telefonen.

Målet i år var att 20 procent skulle deklarera elektroniskt, men det nådde man bara i Stockholm. Andelen som väljer den elektroniska varianten växer dock. Det är 30 procent fler i Blekinge i år än förra året som deklarerar elektroniskt.

Per Ungsten tror att en del kan ha avskräckts från att använda sms efter debatten som var tidigare om att det inte skulle fungera. Men tekniken har funkat bra säger han och man har inte fått några indiktaioner på att sms skulle kommit bort på vägen.

I hela landet var det drygt 87 000 personer som deklarerade genom sms.

Skattemyndighetens långsiktiga mål är att 70 procent ska deklarera elektroniskt 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista