Många vill bli spridda över havet

I Blekinge blir det allt fler som vill få sin aska strödd för vinden efter sin bortgång.

Statistik från länsstyrelsen visar att antalet ansökningar under årets första sex månader varit lika många som under hela 2002.

Enligt Bengt Almqvist, som handlägger ärenden som handlar om att få sprida aska, är det okänt varför askspridning blir allt mer populärt som alternativ till att ligga på begravningsplats. Han säger att en del av de som ansöker helt enkelt inte vill bli begravda på en kyrkogård, det kan vara av religiösa skäl. Andra har inte några anhöriga efter sig. Och åter andra vill inte lasta över skötseln av en gravvård på sina barn.

Att få sin aska spridd efter sin bortgång är inget man kan ansöka om medan man är i livet. Det är en önskan som man måste uppge i ett testamente eller i ett brev som anhöriga eller någon annan får skicka till länsstyresen efter personens bortgång.

Det går att få sin aska spridd på landbacken, men inte varsomhelst. Platsen måste vara belägen utanför bebyggt område. Det funkar alltså inte med villatomten eller en favoritrabatt vid sommarstugan. Och det är lättare att få tillstånd att sprida askan över havet än över land.

Här i Blekinge är det enligt Bengt Almqvist vanligast att man vill få sin aska spridd över havet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista