Lasse Pettersson har sin båt på Saltö. Foto:Henrik Olsson/Sveriges Radio Blekinge.
Blekinge

Båtfärgen ska bli mer miljövänlig

Zink förbjuds i båtbottenfärg
1:23 min

I höst blir det förbjudet att sälja båtbottenfärger med zink. Många båtägare tvingas därför att se sig om efter miljövänligare alternativ.

– Jag har köpt en färg som ska vara bra som säljs på båtfirman, säger Lasse Pettersson som har sin båt vid Saltövarvet.

Lasse Pettersson ska snart börja måla undersidan av sin båt. Han har köpt den båtfärg han blivit rekommenderad där han brukar köpa båttillbehör.

– Den ska vara miljövänlig, säger han, men han vet liksom många andra båtägare inte riktigt vilka ingredienser som ingår i färgen.

Giftig färg
Mycket av färgen på marknaden innehåller kemikalien zink. Men nu anser kemikalieinspektionen att zink är för giftigt för den känsliga Östersjön. Därför har man, utan att berätta för båtägarna, beslutat att förbjuda zink.

Börjar förbudet gälla i höst så är det från nästa vår som zink kan förbjudas i båtbottenfärg. Men förmodligen kommer det att dröja länge eftersom förbudet har överklagats av färgföretag som vill få mer tid på sig att ersätta produkter som innehåller zink.

Ska hindra snäckor
Båtägaren Lasse Pettersson ser gärna att färgen är miljövänlig, bara den håller båtens undersida ren:

– Det viktigaste är att den förhindrar beväxtning. ta bort snäckor och alger och allt skit som sätter sig på undersidan, säger han.

Henrik Olsson
henrik.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".