Det är ont om fisk i Hanöbukten. Foto: SR Blekinge.
blekinge

Fisken försvinner från Hanöbukten

Fiskbeståndet i Hanöbukten har minskat kraftigt och vissa arter är helt utslagna, larmar fiskare. Länsstyrelsen i Skåne bekräftar bilden.

– Sedan ett par år har något hänt i Hanöbukten. Det är betydligt mindre kustnära fisk och en ökad förekomst av hudsår hos fiskarna, säger fiskeridirektör Johan Wagnström till TT.

Larmet gäller fisket nära land av bland annat ål och torsk, medan torskbeståndet längre ut till havs däremot är välmående.

Orsaken är okänd. Det finns många hypoteser - det kan handla om utsläpp eller om en klimateffekt.

– Vi har haft ett väldigt speciellt väderläge de senaste två vintrarna. Det kan ha påverkat strömmarna och därmed vattnet i Hanöbukten, säger Wagnström.

Enligt Ola Johnsson, fiskare sedan 20 år, är fångsten i Hanöbukten numera ofta angripen av virussjukdomar. Bortfallet påverkar hela fiskenäringen i regionen.

– Det är som att gå till jobbet utan att tjäna en spänn. I stället förlorar du pengar när du får betala bussbiljetten, säger Ola Johnsson.

Nedgången har noterats från 2009 och framåt och nu planeras för ett möte med bland andra Region Skåne, berörda kommuner, fiskare, vattenvårdsförbund, Fiskeriverket och SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".